PK-TOTTIS

PK-tottis eli toisinsanoen palveluskoirien tottelevaisuus on kentällä tapahtuvaa yhteystyötä koiran kanssa. Kokeessa tottelevaisuuteen kuuluu erilaisia liikkeitä.

BH-KOE

Jokainen koira vaatii peruskoulutuksen ja niiden tulisi suhtautua ympäristöön välinpitämättömästi. Käyttäytymiskokeessa mitataan juuri tätä ominaisuutta, siinä ei laiteta osallistujia paremmuus järjestykseen – vaan katsotaan kuka läpäisee tarvittavat ehdot. Kokeeseen saavat osallistua kaikki koirat, myös ne koirat, jotka on ilmoitettu Kennelliiton tunnistusmerkintätietokantaan (ns. FIX-tietokanta). Koiran suoritettua BH, voi tämä sen jälkeen osallistua palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin. Käyttäytymiskoe on uudelle koiranohjaajalle miellyttävä aloitus koetoimintaan. 

Käyttäytymiskokeen tottelevaisuusosiossa on seuraavat liikkeet: seuraaminen sekä taluttimessa että vapaana, liikkeestä istuminen, liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo sekä paikallaolo.

Käyttäytymiskokeen toinen osuus suoritetaan joko kadulla, torilla, liikekeskuksessa tai muulla yleisellä paikalla, jossa tarkistetaan koiran suhtautuminen normaaliin liikenteeseen. Koiran tulee suhtautua välinpitämättömästi ja positiivisesti ohikulkeviin ihmisiin, koiriin, autoihin, polkupyöriin, lastenvaunuihin, rullaluistelijoihin ja muihin tavallisesti liikenteessä kohdattaviin tilanteisiin.

lähde: Suomen Palveluskoiraliitto

TOTTELEVAISUUS PK-KOKEESSA

Palveluskoirakokeiden tottelevaisuusosio suoritetaan samalla periaatteella kuin BH. Suorittavia koirakoita on aina kaksi kentällä. Koe alkaa ilmottautumisella, jossa molemmat koirakot menevät tuomarin luokse yhdessä ilmottautumaan. Tämän jälkeen toinen koira lähtee tekemään paikallaoloa häiriön alaisena (eli toisen koirakon suorittaessa liikkeitä). Kentällä suorittavan koirakon liikkeisiin kuuluu:  vapaana seuraaminen, liikkeestä istuminen, maahanmeno ja luoksetulo, liikkeestä seisomaan jääminen, noutamisen tasamaalta, hyppynouto, vinoesteen ylitys tai estenouto, eteenlähettäminen ja maahanmeno. Tämän jälkeen koirakot vaihtavat paikkoja.

Lähde: Suomen Palveluskoiraliiton koeohje

PK-tottiksen treenaamiseen on varattu erityisesti kentältämme maanantai iltapäivä, silloin kentällä on monen eri lajin harrastajia treenaamassa yhdessä. Jos olet uusi, tule rohkeasti joukkoon!

Jos sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä tottisvastaavaan: pktottis@porvoonpalveluskoirat.fi