HAKU

Kuva: Meeri Koski

Haku (henkilöetsintä) on palveluskoiralaji, jossa koiran tulee etsiä, löytää ja ilmaista maastoon merkityltä alueelta sinne piiloutuneet ihmiset (maalimiehet). Etsintäalueen keskilinja on merkitty ja ohjaaja kulkee tätä merkittyä linjaa pitkin ohjatessaan koiran etsintää. Koiran tulee etsiä alue järjestelmällisesti risteillen keskilinjalta alueen reunoihin ja takaisin. Saadessaan hajun maalimiehestä koiran tulee paikantaa haju ja ilmaista löytämänsä maalimies joko haukkumalla tai tuomalla ohjaajalle rulla merkiksi löytyneestä maalimiehestä.

Haun harjoitteluun tarvitaan koulutusryhmä, joka kokoontuu yhdessä kouluttamaan koiria etsintään. Jokainen ryhmän jäsen kouluttaa ryhmässä omaa koiraansa, mutta toimii myös toisille maalimiehenä.

Jos haluat lisätietoja Porvoon Palveluskoirat ry:n hakutoiminnasta, ota yhteyttä: haku@porvoonpalveluskoirat.fi

Yhdistyksessämme toimivien hakuryhmien yhteystiedot:

  • kblomqvist@luukku.com (Katjan ryhmä)
  • lindroos.moritz@gmail.com (Moritzin ryhmä)
  • kullo.bears@pp.inet.fi (Marianin ryhmä)
  • haku@porvoonpalveluskoirat.fi (Maria W:n ryhmä)
  • parhaat.haukut@gmail.com (Lauran ja Susannan ryhmä)

Palveluskoirien hakukokeeseen (PAHA) kuuluu haun lisäksi esine-etsintä, jossa koira etsii 50 x 50 metrin kokoiselta maastoon merkityltä alueelta sinne tiputettuja käyttöesineitä (hanska, lompakko tms.) ja tuo ne ohjaajalleen etsintäalueen ulkopuolelle.

Hakukokeeseen kuuluu myös kentällä suoritettava tottelevaisuusosuus (tottis). Tottelevaisuusosuus suoritetaan pareittain siten, että toinen koirakko suorittaa sarjan liikkeitä (seuraamista, käännöksiä, noutoja jne.) koeluokan mukaisen kaavion mukaisesti ja toinen koira on sen ajan paikallamakuussa.

Lisätietoja ja harjoituksia voi kysellä osoitteesta: pktottis@porvoonpalveluskoirat.fi

Palveluskoirien hakukokeesta voit lukea lisää Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta: https://www.palveluskoiraliitto.fi/lajit/palveluskoirakoelajit/hakukoe.html