PK-JÄLKI

Metsäjälki on palveluskoiralaji, jossa koira jäljestää ihmisen maastoon kävelemää jälkeä ja ilmaisee kävelyuralle jätetyt jälkiesineet. Koira etsii jäljen etsintälinjalta ja lähtee seuraamaan sitä oikeaan  suuntaan, ohjaajan seuratessa koiraa n. 10 metrin mittaisen liinan etäisyydellä. Koira seuraa jälkeä tarkasti siten, että se löytää kaikki jäljentekijän jäljelle jättämät jälkiesineet, jotka se ilmaisee tai vie ohjaajalle.

Aloitettaessa jälkiharjoittelua on syytä pyytää apua koulutusohjaajalta tai lajin kokeneelta harrastajalta, jotta perustyötä ei tehdä väärin. Lajia on mahdollista harjoitella yksin, mutta on hyvin tärkeää ajaa välillä myös harjoituksissa vieraan tekemää jälkeä.

Jos haluat lisätietoja Porvoon Palveluskoirat ry:n jälkitoiminnasta, ota yhteyttä: jalki@porvoonpalveluskoirat.fi

Palveluskoirien jälkikokeeseen (PAJÄ) kuuluu jäljen lisäksi esine-etsintä, jossa koira etsii 50 x 50 metrin kokoiselta maastoon merkityltä alueelta sinne tiputettuja käyttöesineitä (hanska, lompakko tms.) ja tuo ne ohjaajalleen etsintäalueen ulkopuolelle.

Jälkikokeeseen (PAJÄ) kuuluu myös kentällä suoritettava tottelevaisuusosuus (tottis). Tottelevaisuusosuus suoritetaan pareittain siten, että toinen koirakko suorittaa sarjan liikkeitä (seuraamista, käännöksiä, noutoja jne.) koeluokan mukaisen kaavion mukaisesti ja toinen koira on sen ajan paikallamakuussa.

Tottelevaisuusosion harjoittelusta voi olla yhteydessä osoitteeseen: pktottis@porvoonpalveluskoirat.fi